George Michael (1963-2016)   1 comment

rip-george-michael

Van een annus horribilis gesproken: 2016 was niet meteen the finest hour voor de muziekliefhebbers aller landen (en het jaar is nog niet helemaal gepasseerd). Na o.a. David Bowie, Prince en Leonard Cohen is het nu de beurt aan Wham! opperhoofd George Michael. Niet dat ik mezelf meteen tot superfan wil uitroepen, maar als kind van de wonderbaarlijke eighties (en ook een klein beetje de nineties) behoren Wham! en leadzanger George Michael uiteraard tot het kruim van de popgeschiedenis in die dagen. Het begon met een jeugdvriend die ‘Young guns’ in 1983 op single kocht, waarna wij met de oude platenspeler van mijn ouders ons op die bewuste single het in die dagen hippe scratchen wilden eigen maken. De single was gewoon niet kapot te krijgen (letterlijk én figuurlijk), de naald van de pick-up gaf uiteindelijk wél de geest! Met Wham! hadden we een soort van haat-liefdeverhouding. De ene single vonden we uitstekend, de andere hit was er meer eentje om de vrouwen te teasen. Ik kan mezelf niet terug in de tijd katapulteren, maar ik vermoed dat het voor échte muziekpuristen niet zo bon ton was om zich als Wham! fan te outen in die dagen. Net zoals George Michael een flink deel van zijn leven met zijn homoseksualiteit worstelde eigenlijk. Toen Wham! op haar hoogtepunt splitte, brak de solocarrière van George Michael aan. Andrew Ridgeley verdween in de anonimiteit en ging zich o.a. op de autosport toeleggen.

We vergelijken George Michael graag met Michael Jackson en Prince, vooral dan door hun carrièreverloop. In een bepaalde periode zéér succesvol, maar daarna viel hun hitwinkel stil. Dat is niet eens een oneer, want ook pakweg The Beatles lieten het in hun nadagen een beetje afweten. We besluiten met een persoonlijke anekdote uit 2007. Ik lees ergens op internet dat het concert van George Michael wordt verplaatst van de Werchterwei naar het Sportpaleis. Ik kaats de bal naar één van mijn collega’s, die belt meteen naar haar zus, waarna we met zijn allen op 23 juni 2007 in Antwerpen terechtkomen. Het concert is degelijk (George Michael straalt en is goed bij stem), maar wij herinneren ons nog dat we de indruk hadden dat er een begeleidingsband op de bühne stond die leek te playbacken. Het wordt zelfs nog legendarischer want diezelfde avond reden wij in een rotvaart richting Genk, waar The Human League speelde op Genk On Stage. Ook dat concert maakten we integraal mee. Twee concerten voor de prijs van één! Mensen die geloven dat er meer is tussen hemel en aarde zien vast een teken in zijn overlijden, toevallig op de dag die naar één van zijn grootste hits is vernoemd. Zover wil ik niet eens doordenken. Exact tien jaar geleden bracht George Michael ‘Twenty Five’ uit, een ‘best of’ die een kwarteeuw muziek bestreek. Omdat George Michael toevallig op 25 december overleed (het werd dus effectief zijn ‘last Christmas’), selecteren wij hieronder 25 nummers die ons wel bevielen in zijn oeuvre.

‘Bad Boys’

‘Wham rap! (Enjoy what you do?)’

‘Club Tropicana’

‘Young Guns’

‘Wake me up before you go-go’

‘Everything she wants’

‘Freedom’

‘Careless whisper’

‘I’m your man’

‘The edge of heaven’

 ‘Faith’

‘Father figure’

‘I want your sex’

‘My mother had a brother’

‘Freedom 90’

‘Too funky’

‘Outside’

‘Shoot the dog’

‘Kissing a fool’

‘Flawless (Go to the city)’

‘Round here’

‘John and Elvis are dead’

‘Jesus to a child’

‘Jive talkin’ Boogie Box High

‘I knew you were waiting (for me)’ met Aretha Franklin

Advertenties

Posted 26/12/2016 by ambijans in Muziek

One response to “George Michael (1963-2016)

Subscribe to comments with RSS.

  1. In 1999 bracht George MIchael een cover-album uit, getiteld “Songs from the last century”, met o.a. interpretaties van Miss Sarajevo (U2), My baby just cares for me (My baby just cares for me) en Roxanne (the Police). Eerder jazzy, en met een behoorlijke scheut weemoed. Een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: