Verjaardagsetentje bij ‘De Kwizien’ (Hasselt)   Leave a comment

de-kwizien-hasselt

Oké, niet dat wij de recensies op Tripadvisor als dé norm zien om ons waardeoordeel aan af te toetsen, maar meestal geeft de site wél een prima indicatie als het gaat om restaurants e.d. Het feit dat de punten worden toegekend door de klanten zelf en niet door louter culinaire critici, zorgt ervoor dat wij hen wel vertrouwen (als het er écht op aankomt). Zo gingen wij in 2015 én 2016 eten bij de Hasseltse nummer één (6 Zinnen) en dat was twee keer een voltreffer. Nummer twee in dat lijstje, Vous Lé Vous werd hier op deze blog in 2011 al met lof overladen. In 2017 vervolledigen we de huidige top drie en gaan we de bronzen plak eens uittesten, De Kwizien. De Kwizien is gelegen aan de rand van het Hasseltse stadscentrum, in de buurt van het Borrelhuis. Makkelijk bereikbaar zijn vinden wij een pluspunt, zeker in een stad die het ‘autovrij’ zijn promoot. Chef-kok in dit restaurant is Anne-Sophie Breysem, die in 2015 Lady Chef of the Year werd. Wij hoorden er in onze kennissenkring al aardige dingen over, dus laten we het straks op ons afkomen. Het enige wat zeker is: we hebben vooraf doorgegeven dat we voor het zesgangenmenu gaan (net zoveel als het aantal disgenoten). Deze 45-jarige jongen is zeer benieuwd!

UPDATE

We arriveren even over 19u in de ondergrondse Dusartparking met op de achtergrond de laatste stuiptrekkingen van een evenement dat Winterland heet. Na een korte tocht langs de Hasseltse bibliotheek komen we op het Jeneverplein uit, waar De Kwizien is gevestigd. Wanneer we van buiten naar binnen kijken vinden we al dat het er héél feeëriek uitziet. In eerste instantie dacht ik ook dat het een hele grote zaak was, doch het tegendeel is waar. Het is er eerder klein maar gezellig. Bij het binnenkomen, neemt gastvrouw Marielle Clercx onze jassen aan en ze leidt ons naar onze plaatsen centraal in de zaak (met zicht op de open keuken). In die keuken krijgt de vrouwelijke chef hulp van twee jonge kerels. De bediening gebeurt vanavond door twee personen. Bij aankomst is er al één lange tafel bezet met een groot gezelschap van 12 mensen. Na ons arriveren een aantal koppels en nog twee jonge koppels die een tafel delen bij ons in de buurt. Als aperitief bestellen we meteen een fles cava. De kop is eraf!

De tafel is netjes gedekt en we kunnen uit de indeling van ons bestek al afleiden dat we eerst drie hapjes krijgen vooraleer we aan ons zesgangenmenu beginnen. Al sla je me dood, ik heb geen idee meer wat het precies was wat we kregen opgediend maar de smaken van de hapjes waren gevarieerd én lekker. Nadat de halve liter flesjes water op tafel staan, besluiten we om alvast met een fles witte wijn te beginnen. Gang één is kreeft met mango en avocado. Nadat de allereerste smaaksensaties aan tafel zijn verwerkt, komt gang twee: corvina (= ombervis), bloemkool, flower sprout (een soort van mini-boerenkool) en mierikswortel. Tussendoor wordt er gezellig gekeuveld aan tafel. Ons volgende gerecht is eendenlever met peer, brioche en port gevolgd door coquille met butternut en Ganda. Voor het hoofdgerecht kiezen er twee mensen voor pladijs met aardappel en Buddha’s hand (een soort van citrusvrucht) en de overige vier gaan voor eend met zoete aardappel en een geuzesausje daarbij. Voor het dessert kiezen vier tafelgenoten voor citrus, yoghurt en lavendel, de twee andere personen krijgen het assortiment van kazen. Op het einde van de avond volgt er nog koffie of déca alweer vergezeld met een mooi arsenaal aan zoetjes e.d. We betalen de rekening en staan rond half 12 terug buiten op de stoep. Ons globale oordeel is behoorlijk positief: de ontvangst was prima, het eten was voortreffelijk, iedereen uit ons gezelschap had goeie tafelmanieren en we gingen allemaal met een goed gevoel naar huis. De rekening was misschien aan de pittige kant, maar volgens mij wel te verantwoorden voor een keuken die absoluut Michelinsterwaardig is. Mochten ze ernaar streven, dan wens ik hen die alleszins toe in de nabije toekomst. Wie weet doen we het in de toekomst nog wel eens over!

Posted 08/01/2017 by ambijans in Culinair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: