500 nummers die ik liever niet meer wil horen (23)   Leave a comment

net als je dacht dat het dieptepunt al was geweest

Het warme weer van de afgelopen dagen heeft ons niet meteen geïnspireerd tot grote heldendaden en dat zal ook in de komende hete, aircoloze dagen niet snel veranderen vrezen we. Als we nog niet zijn weggesmolten tegen maandagavond, dan zullen we op bekend blogterrein blijven (we zijn nu bijna in de helft van deze lijst, dus we hebben nog heel wat op onze muziekplank liggen). In deze editie zitten bijvoorbeeld twee zomerhits, al durf ik ze zelf niet pluggen ten huize Ambijans. Nee, ik heb gewoon tonnen respect voor mijn buren!

221. Ritmo de la noche – Lorca : het origineel is van een Duitse houseband, maar het werd datzelfde jaar (1990) door nog minstens drie andere ‘artiesten’ gecoverd. Het Franse Lorca is daar wellicht de bekendste uitvoerder van. Dat ook Coldplay er de mosterd haalde voor één van hun eigen nummers is in dit geval veelbetekenend.

222. All around my hat – Steeleye Span : ik weet het, deze Britten zijn samen met Fairport Convention van wezenlijk belang geweest voor de opkomst van de folkmuziek. Dat neemt helaas niet weg dat ik geen fan ben van deze single uit 1975, die blijkbaar al dateert van de vroege 19de eeuw.

223. Rio – Maywood : Nederland is vandaag goed vertegenwoordigd in deze lijst. Het carrièrepad van deze twee Friese zusjes ging helaas niet over rozen. Tot halverwege de jaren ’80 was het duo succesvol, midden jaren ’90 gaan ze in ruzie uit mekaar. Er volgden solocarrières die niets opleverden, rechtszaken over het gebruik van hun bandnaam, verzoeningen met nóg maar eens een ultieme knetterende ruzie in 2014. ‘Rio’ was een hit uit 1981, toen alles nog koek en ei was.

224. Ik lig op mijn kussen stil te dromen – Hepie en Hepie : twee Nederlandse nichtjes die in 1980 scoorden met deze cover van een Amerikaans countrylied. Ik vond de aangepaste titel (met overduidelijke seksuele connotatie) eigenlijk een stuk grappiger. Sometimes I got a dirty mind! 😉

225. Pappie ik zie tranen in uw ogen – Arno en Gradje : Eindhovens zangduo dat bestond uit de 12-jarige Arno en de iets oudere Grad Hölzken. In 1978 beleefden ze kortstondig hun ‘moment de gloire’ met deze hit (door kenners ook wel eens ‘levenslied’ genoemd), maar kort daarna was het over. Arno stierf op zijn 22ste in een ordinaire campingruzie, Gradje haalde in 1994 het nieuws wanneer hij tot 6 jaar cel wordt veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in een Eindhovens café.

226. Balla balla – Francesco Napoli : Italiaanse zanger uit Napels (jawel!) die in de jaren ’80 een tournee deed door Duitsland en die hier in 1986 mee uitpakte. Francesco zal uiteindelijk meer dan 12 miljoen platen verkopen in zijn carrière. Met een onwaarschijnlijk ballenlied als dubieus hoogtepunt!

227. Zombie nation – Kernkraft 400 : ik vind AA Gent een hele sympathieke voetbalclub, maar waarom bij elk doelpunt in godsnaam een Duits nummer uit 1999 moet worden gedraaid? Dat zullen ze enkel in Gent weten …

228. Moa ven toh – Will Tura : als Tura een Amerikaan was geweest, had ie ongetwijfeld al lang een ster gehad op de beroemde Walk of Fame. Helaas verspeelde de man ook veel krediet met dit kansloze nummer dat werd gezongen in een plaatselijk spraakgebrek. Stijn Meuris ooit horen zingen in het Overpelts? Nee dus, wij Limburgers weten wel beter! Will Tura leed in 1992 dus eventjes aan totale zinsverbijstering.

229. Fiesta – The Sunclub : moeilijk te geloven dat o.a. de Nederlander Jaydee (bekend van het fantastische ‘Plastic dreams’) achter dit project zit, waarmee hij enkele zomerhits scoorde zoals met dit deuntje uit 1997. Wel een knappe clip!

230. Pop corn – Hot Butter : instrumentale synthesizermuziek is iets dat het vooral goed doet op vrije radio’s die welig tieren op de FM-band in die fantastische jaren ’80. Deze Amerikaanse band was actief in de jaren ’70 en ze stonden in 1972 liefst zeven weken op nummer 1 in Veronica’s Top 40. Een échte kwaliteitsgarantie is dat helaas niet.

Advertenties

Posted 29/05/2017 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: