Startschot gemeenteraadsverkiezingen oktober 2018 eindelijk gegeven!   Leave a comment

midden oktober 2018 is het weer zover

Het gonst stilaan van de politieke geruchten en die dateren zeker niet van gisteren, maar ook in het knusse plaatsje Zonhoven (de plek waar ik woon) is ondertussen het startschot gegeven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober volgend jaar. Mijn politieke voorkeur mag ondertussen een publiek geheim zijn, toch volg ik ook met argusogen wat er zich zo al buiten die partijgrenzen beweegt in mijn dorp. De kans dat we straks wat politieke versplintering krijgen is niet onbestaande. Er zitten namelijk nog een aantal mensen in de gemeenteraad die er als onafhankelijke zetelen en/of in een verdeelde fractie. Sluiten die mensen aan bij een bestaande partij, richten ze een nieuwe beweging op of timmeren ze aan de weg met een kleinere politieke fractie?

Het allereerste geluid dat ik een tijd geleden opving en dat een beetje naar politieke recuperatie rook kwam er van zo’n nieuwe politieke formatie, Pluz genaamd. Pluz is eigenlijk een afscheuring van Voluit Voor Zonhoven, dat deze legislatuur met Eric Vos een schepen in zijn rangen telt. Begin juli moedigden zij de mensen aan om bezwaarschriften in te dienen tegen een sociaal bouwproject dat een bouwaanvraag had ingediend voor drie meergezinswoningen met 48 sociale appartementen in het Moenshof. Zij deden dat zogenaamd omdat ze tegen megabouwprojecten waren in waardevol natuurgebied. Maar het rook toch ook een beetje naar het bekende NIMBY-syndroom. Sociale woningbouw is geen probleem, maar wél als dat toevallig in mijn achtertuin gebeurt. Zo reageren nogal wat mensen en kunnen we het ze kwalijk nemen? Misschien waren de notoire klagers beter eerst met hun grieven naar het gemeentebestuur gestapt in plaats van er een eindeloos discussiepotje met veelal gissingen van te maken op Facebook. Voor je het weet regeert ook daar het fake news!

Midden deze week kondigde SP.A dan weer een naamsverandering aan: ze heten vanaf heden niet meer SP.A maar Zonshoven (eigenlijk te lezen als ZONShoven), dat een politieke partij beoogt met progressieve mensen uit alle sociale geledingen van de Zonhovense bevolking. Dat een partij graag van naam wil veranderen, daar heb ik alle begrip voor maar hadden de Zonhovense socialisten daar dan nood aan? Of is het eerder een potje paniekvoetbal omdat de nationale peilingen serieus tegenvallen (ondanks het feit dat ze als oppositiepartij hun ding doen in een regering die nogal vaak de wind van voor krijgt). Normaal moet je daar garen kunnen bij spinnen, maar talloze schandalen in de Franstalige socialistische fractie stralen helaas ook af op de Vlaamse socialisten. De Zonhovense socialisten gaan dus vernieuwen. Krijgen we nu een heuse tabula rasa of gewoon oude wijn in nieuwe zakken? Als een voetbalploeg faalt wordt de trainer meestal als hoofdschuldige aangewezen en vervangen door een nieuwe coach. Als ook dat niet werkt, bouw je een nieuwe ploeg met nieuwe spelers (hier ‘kandidaten’). Werkt ook plan B niet, dan moet men misschien denken aan een nieuw bestuur (plan C)? In het voetbal stelt het bestuur zichzelf zelden of nooit in vraag (dat is althans mijn ervaring), maar zij brengen wel de coach aan en zorgen voor een competitieve ploeg. Ik wil hier zeker geen knuppel in het hoenderhok gooien (ik ben tot nader order geen communicatiestrateeg en ik heb ook geen plannen in die richting), maar volgens mij gaan ze intern binnen Zonshoven best eens aan tafel zitten om een deftige strategie te bedenken. Anders lopen ze kans op alweer een blauwtje (no pun intended). Ik vind ‘Zonshoven’ als partijnaam vrij kneuterig klinken (maar dat ligt uiteraard volledig aan mij). Waarom bijvoorbeeld niet gewoon Sunville waarbij de S staat voor Sociaal, de U voor Uniek, de N voor Natuur (zeker als ze met GROEN in kartel gaan), de V van Vooruitgang, de I van Innovatief, de L van Links, nog een L voor Levenskwaliteit en tot slot de E van Economie. Geen dank, graag gedaan!

Ook vanuit het plaatselijke N-VA hoofdkwartier was er nieuws. Boegbeeld Bart Vanhorenbeek besloot om een stapje opzij te zetten voor de komende verkiezingen omdat hij zijn drukke beroepsbezigheden niet meer kon combineren met het lijsttrekkerschap. Daarom gaf hij de fakkel door aan Nathalie Claes die nu de lijst mag trekken, Bart blijft op post als lijstduwer. Ik ken Nathalie als een sympathieke, goedlachse vrouw dus die keuze lijkt me gerechtvaardigd. Al zullen er altijd mensen bestaan die meewarig het hoofd schudden met een vrouwelijke lijsttrekker. Nochtans gebeurde het vroeger wel vaker in verschillende politieke partijen. In een niet zo ver verleden had Zonhoven met Marilou Vandenpoel-Welkenhuysen bijvoorbeeld al een vrouwelijke burgemeester. Onmogelijk is het dus zeker niet! Bij CD&V en Open Vld is het voorlopig nog windstil, maar ik neem aan dat we ook daar binnenkort meer beweging zullen zien. Gaat GROEN een coalitie aan met Zonshoven? Komt PVDA in Zonhoven op met een eigen lijst? Hoeveel kleine partijtjes zien straks het levenslicht? Allemaal vragen waar we binnenkort hopelijk een antwoord op zullen krijgen. Maar één ding is zeker: het politieke spelletje is langzaam maar zeker terug begonnen!

Posted 02/09/2017 by ambijans in Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: