De top 100 tv-series (55) The Mentalist (2008-2015)   3 comments

the mentalist

In deze rubriek gaan we 100 weken lang op zoek naar de beste tv-reeksen/sitcoms/miniseries e.a. die bij mij een onuitwisbare indruk nalieten in de loop der jaren. Het gaat meestal om dingen die langer liepen dan één seizoen, een uitzondering niet te na gesproken. Omdat ook mijn dagen maar 24 uur tellen is het onmogelijk om vooraf te beweren dat deze super-de-luxe lijst de maatstaf zal zijn van alle dingen, maar we hopen op het einde toch een vrij representatief en smaakvol overzicht te krijgen. Als uitsmijter krijg je elke week ook één serie die de 100 niet heeft gehaald, omdat ze mijns inziens ‘totally overrated’ is.

‘The Mentalist’ is een Amerikaanse politieserie uit 2008. In 2015 eindigde de reeks na zeven seizoenen. De “mentalist” waarnaar de titel verwijst is Patrick Jane, (gespeeld door Simon Baker), die als onafhankelijk consulent het California Bureau of Investigation (CBI) adviseert. Jane heeft een opmerkelijke gave om misdaden op te lossen door zijn messcherpe observatievaardigheden te gebruiken. Ondanks dat Patrick het volgen van de protocollen aan zijn laars lapt wordt hij gewaardeerd door zijn collega’s. Patrick werkte voorheen bij de televisie als bekend medium, maar nu geeft hij toe dat hij die paranormale gaven heeft geveinsd. Teresa Lisbon (Robin Tunney) is de begeleidster van Patrick Jane en zijn baas. Ze weet dat hij talent heeft en dat zijn methodes vaak effect hebben. Teresa is altijd vastberaden de misdrijven op te lossen, met of zonder Patrick. In het team van Lisbon werken ook de agenten Kimbal Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) en Grace Van Pelt (Amanda Righetti). De serie introduceert ook het achtergrondverhaal van Patrick Jane. Zijn vrouw en dochter zijn namelijk 5 jaar voordat de serie begon vermoord door de seriemoordenaar genaamd Red John. Directe aanleiding voor deze moorden was een tv-uitzending waarin Patrick, toen nog als medium, Red John uitdaagde. Patrick voelt zich verantwoordelijk voor de gebeurtenis en wordt gekweld door schuldgevoel. Dit uit zich in hoofdpijnen en slapeloosheid. Red John duikt regelmatig op in diverse afleveringen en Patrick is erop gebrand hem te kunnen pakken en dat is voor hem ook een van de redenen om voor het CBI te werken. Hier alvast een voorsmaakje van het eerste seizoen.

Absoluut te mijden op tv: ‘Salut les musclés’ (1989-1994)

Posted 08/06/2018 by ambijans in TV

3 responses to “De top 100 tv-series (55) The Mentalist (2008-2015)

Subscribe to comments with RSS.

  1. ‘Salut Les Musclés’ was wel een kinderserie hé, Geert. – zelfde genre als ‘Hélène et Les Garçons’ en ‘Pas de pitié pour les Croissants’ – allemaal voortgevloeid uit Club Corothée 😉

  2. Dat verklaart veel dan, zó flauw zeg! 😀 Hélène et les garçons staat ook nog in mijn lijst trouwens. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: