Etentje bij Timonel Belchica (Torrevieja)   Leave a comment

timonel belchica

Alvorens we overgaan tot ons eigenlijke blogbericht (nog steeds vanop ons vakantieadres), wil ik graag even terugkomen op een bericht uit de Zonhovense gemeentepolitiek (dat ik eergisteren plots op facebook zag verschijnen). In deze woelige verkiezingstijden laten ook zogenaamde ‘niet-politieke bewegingen’ hun licht schijnen over het plaatselijke politieke landschap. Dat mag uiteraard, zeker als dat op een faire, eerlijke én correcte manier gebeurt. Het gaat om een bijdrage van PLUZ (700 + facebooklikes waarvoor hulde!), dat zichzelf een apolitiek karakter heeft aangemeten. In theorie lijkt dat misschien zo, al laat de praktijk iets héél anders vermoeden. Zo was voorzitter Bart Vanderstraeten zes jaar geleden nog kandidaat op de (ondertussen ter ziele gegane) lijst Voluit (plaats 3 toen) doch dit geheel terzijde. Hieronder publiceer ik eerst zijn bericht, daaronder wat kanttekeningen van mezelf.

VERKIEZINGEN: WAT MET PLUZ?

PLUZ vzw komt niet op bij de komende gemeenteraadsverkiezingen! Dit werd unaniem beslist. PLUZ gaat wel verder als niet-politieke beweging die mooie dingen wilt blijven realiseren voor Zonhoven en haar inwoners.

De belangrijkste reden is dat PLUZ de veranderingen die Zonhoven nodig heeft niet in de weg wilt staan. Versnippering van het politieke landschap is – door een vreemde wet uit 1920 – steeds in het voordeel van de grootste partij. Opkomst van PLUZ zou dus de kans verkleinen op een vernieuwend beleid dat Zonhoven echt nodig heeft in deze snel veranderende tijden.

Daarom betreuren wij ook de deelname van het VLAAMS BELANG aan de verkiezingen. Elke zetel die behaald wordt maakt het CD&V-GROEN, NV-A en ZONSHOVEN moeilijker om de krachten te bundelen en van het bestuur een mooi stromende rivier te maken i.p.v. het rustig kabbelend beekje. De verandering die als doel gesteld wordt door VB blokkeren ze dus op die manier zelf.

Ook heeft PLUZ veel goede vrijwilligers gemist omdat ze niet gelinkt willen zijn met politiek. Door politiek niet actief te zijn wordt de deur nu geopend om deze mensen toch aan boord te halen en als vzw te werken rond thema’s zoals mobiliteit, veiligheid, kansarmoede, milieu, zwerfafval…

PLUZ wenst alle partijen veel succes tijdens hun campagne en wenst de kiezer veel wijsheid toe.

Allen voor Zonhoven!

Bart Vanderstraeten,
voorzitter PLUZ vzw

De boodschap begint ermee dat ze niet zullen deelnemen aan de verkiezingen, een unanieme beslissing. Ze profileerden zich sowieso als ‘niet-politiek geïnspireerd’, dus geen man/vrouw overboord. Vreemd genoeg stond er midden juni in Het Belang van Limburg katern ‘De politieke jongerenenquête deel 1′ één jongere van PLUZ te blinken. Hij liet daar al uitschijnen dat ie zou kandideren bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Trekt PLUZ in oktober naar de kiezer? Nee dus. Hadden ze ooit de intentie om met een (al dan niet volledige kieslijst) mee te doen op 14 oktober? Absoluut.

In de volgende alinea’s komt de spreekwoordelijke aap dan eindelijk uit de mouw. Ze doen niet mee op 14 oktober om ‘versnippering’ tegen te gaan (lees ‘als de mensen die niet zullen stemmen op de al sterk staande Open Vld héél verdeeld stemmen op verschillende partijen, dan is dat in het voordeel van de liberalen). Om één of andere bizarre reden mag de man/vrouw in de straat (als het van PLUZ afhangt tenminste) niet voor hen stemmen. Het populairste kindje van de klas laat je dus best links (of rechts) liggen want blijkbaar krijgen we zonder Open Vld ‘verandering’, ‘vernieuwing’ én ‘mooier stromende rivieren’ (hij zal ongetwijfeld onze Roosterbeek bedoelen maar die dichterlijke overdrijving vergeef ik hem graag). 😉 Dat Zonhoven (volgens Het Nieuwsblad ‘de allerbeste gemeente om te wonen’) best wat ambitieuzer voor de dag mag komen kan ik deels wel volgen. Maar om daarmee meteen de pleitbezorger te worden van deze oppositie vind ik net iets minder koosjer. En ik die dacht dat stemadvies geven een achterhaald procédé was. Hopelijk preekt priester Rik in de komende zondagsmis niet om zeker voor CD&V-GROEN te stemmen of ik ga er nog een complottheorie in zien …

Het wordt bijna potsierlijk als hij er ook Vlaams Belang bij betrekt (een partij die ik persoonlijk al helemaal niet hoog heb zitten). Doordat zij deelnemen zien CD&V-GROEN, N-VA en Zonshoven een mogelijke monstercoalitie aan hun neus voorbijgaan (gesteld dat die partijen in kwestie er überhaupt al hardop over hebben gedroomd). Bij mij doemen dan spontaan spookbeelden uit 1988 op, toen de Zonhovense PVV uit de meerderheid werd gebonjourd door een coalitie van CVP, SP en VU. Het lachen verging hen zes jaar later echter toen de uitstaande rekening cash werd gepresenteerd: een absolute meerderheid voor de liberalen. Sommige partijen zweten die faux pas zoveel jaar na datum nog steeds uit. In voetbaltermen: als Racing Genk nu eens niet zou deelnemen aan de Jupiler Pro League, dan wordt het voor Club Brugge of Anderlecht iets makkelijker om kampioen te worden dit jaar.

Uiteindelijk eindigt hij met alle Zonhovense partijen succes te wensen met de campagne (sommige partijen net iets méér succes natuurlijk, zo weten we nu). Wanneer ik daarover in discussie wil gaan op de PLUZpagina wordt mijn gepost bericht (nochtans vrij braaf en to the point!) snel daarna gewist. Afwijkende meningen worden dus gecensureerd, terwijl het net een liberaal principe is om ook andersdenkenden aan het woord te laten. Tenzij PLUZ enkel publiceert wat in haar kraam past? Feit is wél dat Vanderstraeten nu al de tweede keer op korte tijd de bal compleet misslaat. Ik vermoed dat hij een stevige allergie heeft voor liberalen. Enkele weken geleden beschuldigde hij er Open Vld Zonhoven ook al valselijk van om de verkiezingsslogan ‘Fier op Zonhoven’ te hebben weggekaapt van (de eveneens door PLUZ opgerichte ‘Fier op Zonhoven’ facebookpagina). Ik vrees dat sommige mensen écht spoken beginnen te zien. Of er zou ineens een embargo moeten rusten op verkiezingsslogans? Misschien heeft PLUZ inderdaad nood aan een ‘bezinningsperiode’ van zes jaar vooraleer ze een serieuze confrontatie kunnen aangaan met de Zonhovense kiezer! Het antwoord hebben ze hierboven zelf geformuleerd …In eer

In ons eigenlijke blogbericht willen we graag laten weten dat we vanavond met familie gaan eten bij Timonel Belchica in Torrevieja, één van de betere restaurants ter plekke en door Tripadvisor bedacht met een ‘certificaat van uitmuntendheid’. De verwachtingen zijn hooggespannen, een korte impressie krijg je van ons na afloop.

UPDATE

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wie ooit eens op vakantie is in de buurt van Torrevieja of er een tussenstop moet maken, die heeft aan Belchica vast en zeker een restaurant beet dat prijs/kwaliteit zeer de moeite loont. In eerste instantie worden alle bezoekers hartelijk welkom geheten door gastvrouw Saskia, die iedereen met haar West-Vlaamse charme meteen weet in te pakken. Wanneer wij arriveren zit het restaurant al zo goed als vol. Naarmate de avond vordert merken we (omdat we aan de deur zitten) dat ze nog een achttal gasten zonder reservatie moet weigeren. Meestal is dat een goeie indicatie. Wanneer we ons in de zetels hebben geïnstalleerd kunnen we meteen hun menukaart eens inkijken. Je kan bij Belchica á la carte eten of een keuze maken uit enkele menu’s: het fijnproeversmenu, de chef’s menu of het menu deluxe (dat ik gisteravond heb gekozen). In dat geval kost jouw menu 38,60 euro all in. Als welkomsaperitief krijgt iedereen meteen een gin-tonic voorgeschoteld. Daarna volgt er ook een hapje en komt er brood op tafel. Hierna moet iedereen binnen zijn/haar menu een keuze maken. Zo neem ik als voorgerecht hun gekende kikkerbillen in lookroom. Lekker! Na een wit wijntje schakelen wij meteen over op rood. Op twee plekken in het restaurant hangt een tv waarop je Youtubefilmpjes ziet met muziekfragmenten van o.a. Dana Winner, Frank Galan, Gerard Joling en een aantal andere schlagercoryfeeën. Niet meteen mijn meug, maar da’s dan ook het enige minpuntje dat ik kon ontdekken. Als hoofdgerecht ga ik voor de Uruguayaanse steak (bleu chaud) met champignonsaus en frietjes. Tussendoor is de sfeer aan tafel opperbest en wordt er over koetjes en kalfjes gekeuveld. Mijn dessert wordt een dame blanche Callebaut en we laten er ook een brandy’tje bij serveren. Heel af en toe vangen we een glimp op van chef-kok Benny, die werkt vanuit een open keuken (maar dat kunnen we helaas niet zien). Saskia draait vanavond de hele shift in haar eentje want hun 15-jarige zoon Kiano is afwezig. Iets vóór middernacht stappen wij de wagen in, een mooie culinaire ervaring rijker. Wanneer we thuiskomen in Orihuela Costa begint het zachtjes te regenen, helaas de voorbode voor meer regen. Tot ongeveer ’s middags heeft het hier behoorlijk geregend, daarna kwamen er opklaringen en wanneer ik deze woorden tik rond 18u is het zelfs behoorlijk zonnig. We zijn net gaan winkelen in de nieuwe Aldivestiging hier in de buurt en we konden vaststellen dat de Mercadona hier straks een stevige concurrent aan zal hebben. Voor de komende dagen hebben we alvast twee dingen vastgelegd: woensdagmiddag trakteren mijn ouders bij Rebate (alweer een culinair festijn), vrijdag trekken we dan weer richting Cartagena voor een bezoek aan Licor 43 met aansluitend een etentje in Castillo del Pinar.

Posted 14/09/2018 by ambijans in Algemeen, Culinair, Politiek, Reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: