500 nummers die ik liever niet meer wil horen (84)   Leave a comment

Het zat er een beetje aan te komen: al wekenlang post ik hier zowat het (aller)slechtste wat de muziekbusiness ooit op plaat uitbracht dus vroeg of laat moest dat eens grondig fout lopen. Ik heb me de toorn van de weergoden op de nek gehaald en die lieten duidelijk merken dat er met hen niet te spotten viel de afgelopen dagen. Vrijwel elk weerselement kregen wij de afgelopen dagen over ons uitgestort. Ik ben op mijn knieën moeten gaan zitten en heb plechtig beloofd dat het na 100 edities onherroepelijk ‘over and out’ zou zijn met deze klucht. Vrijdagnamiddag werd de orde der dingen hier weer netjes hersteld. Dat wordt dus aftellen richting eindmeet: na onderstaande inzendingen nog exact 16 x 10 muziekjes en we trekken er een dikke streep onder. Beloofd (op mijn plechtige communiezieltje!)

831. How bizarre – OMC : popduo uit Nieuw-Zeeland, dat in 1996 wereldwijd zou scoren met dit nummer. Als eindresultaat werden uiteindelijk drie à vier miljoen exemplaren verkocht. Ze konden geen vervolg breien aan hun succes. In 2010 stierf zanger Pauly Fuemana op 40-jarige leeftijd na een ziekte.

832. Aa-shuu-dekei-oo – Huun-Huur-Tu : band uit Toeva, een dunbevolkt gebied in het zuidwesten van Siberië ten noorden van Mongolië. Hun muziek onderscheidde zich door het zogenaamde typische ‘keelzingen’, maar het originele was er op zeker ogenblik vanaf. In 1994 verscheen deze single, ons aller Marcel Vanthilt bracht met hen een aangepaste versie uit in 1995.

833. Free your mind – En Vogue : Amerikaanse R&B damesgroep die in 1988 werd opgericht en die heden ten dage (in gewijzigde bezetting weliswaar) nog steeds zou bestaan. Van 1988 tot 1993 waren ze bijzonder populair, daarna doofde hun rijzende ster lichtjes. Ons schijfje verscheen in 1992.

834. Easy lady – Spagna : in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden, hebben we het hier over een ondertussen 62-jarige Italiaanse zangeres, die in de verre eighties van de vorige eeuw enkele hitjes scoorde zoals bijvoorbeeld dit nummer uit 1986. Tot in de jaren ’90 bracht ze nog muziek uit, die echter alleen aansloeg in haar thuisland. Ze besloot al snel om dan maar over te schakelen op haar moedertaal, maar ook daar kwam een jaar of tien geleden een eind aan. Leuk triviaal weetje: in 1992 trouwde ze maar al na zeven dagen vroeg ze de scheiding aan.

835. La cumbia – Sailor : Britse band wiens grootste successen dateren uit de jaren ’70 en die zijn eigenlijk best te pruimen. Na een periode van inactiviteit komen ze eenmalig terug samen en dat resulteert in 1991 in dit flauwe zomerhitje. In foute strandbars of plaatsen waar men nog aan karaoke doet ongetwijfeld een topper, ten huize Ambijans levert dit ‘levenslange dwangarbeid’ op.

836. The Carribean Disco Show – Lobo : Nederlandse zanger (64 nu) die in 1981 op het briljante idee kwam om een medley van Harry Belafonte nummers aan mekaar te mixen in de stijl van het destijds ook populaire Stars On 45 (eveneens een Nederlands vehikel). Hij scoorde er een stevige nummer 1 hit mee. In het dagelijkse leven is hij docent natuurkunde en hij is ook actief als musicus in de evenementensector.

837. Mayday anthem – Westbam : deze ondertussen 54-jarige Duitse dancepionier was bijzonder invloedrijk in zijn genre. Dat resulteerde in een aantal topschijven, maar er zat ook één serieuze misser tussen, zijnde dit gedrocht uit 1992. Maximilian Lenz (want zo heet de man in het echt) was ook één van de oprichters van de Love Parade destijds. Na de ramp in Duisburg (2010, 21 doden) werd het evenement nooit meer georganiseerd.

838. Prove your love – Taylor Dane : Amerikaanse zangeres (nu 57 jaar oud) die in de jaren ’80 enkele hitjes scoorde. Dit was haar tweede single uit 1988. Ze stond dat jaar in het voorprogramma van Michael Jackson. Een dispuut met haar platenmaatschappij in het midden van de jaren ’90 leidde meteen de teloorgang van haar carrière in.

839. Twenty one – Milo Meskens : bijna 24-jarige Vlaamse knaap die bekend werd door StuBru’s De Nieuwe Lichting in 2015. Ik word hier nu ongetwijfeld verguisd omdat het niet mijn meug is. Eind 2017 deed dit nummer het goed op de radio en je hoort het helaas nog véél te vaak (stel ik tot mijn spijt vast).

840. Sk8ter Boi – Avril Lavigne : ondertussen 34-jarige Canadees-Franse singer-songwriter en actrice die met één van haar allereerste singles uit 2002 meteen furore maakte. In 2015 werd bij haar de ziekte van Lyme ontdekt, waardoor ze tegenwoordig nog bitter weinig muziek maakt. Ook op haar palmares: twee mislukte huwelijken met de zanger van Sum 41 én met Chad Kroeger, de za(n)ger van Nickelback. Binnenkort zijn we terug met meer facts & figures uit de krochten van de muziekwereld!

Posted 14/09/2019 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: