‘Mise en place’ (Margot Vanderstraeten)   2 comments

9789045015057

En dan nu eventjes jullie aandacht voor een schrijfster uit Zonhoven, die onlangs haar derde roman uitbracht. Haar allereerste roman ‘Alle mensen bijten’ won meteen de Debuutprijs in 2003. Een jaar later kwam ‘De vertraging’ uit. Vorig jaar publiceerde ze een interviewboek, ‘Schrijvers gaan niet dood’ getiteld. Dit jaar kwam het langverwachte derde boek op de markt. ‘Mise en place’ is de titel. We hebben het hier natuurlijk over Margot Vanderstraeten.

Ik heb nog nooit iets van haar gelezen, maar daar moet maar eens verandering in komen. Ik heb haar wél ooit gesproken, dus da’s al een klein begin. Ze bracht haar jeugd door op nauwelijks 2 km van mijn voordeur. Margot kort maar krachtig voorstellen? Ze spreekt niet zo graag over zichzelf en vindt haar boeken belangrijker dan haar biografie. Geboren in het gezegende jaar 1967 in de kraamkliniek van Hasselt, van opleiding  Licentiate vertaler Frans-Spaans. O.a. freelance journaliste, schrijfster en columniste. En laat ons eerlijk zijn, ze heeft de looks van een fotomodel. Benieuwd of haar schrijftalent navenant is. 😉

Vanderstraeten,Margot20041003-2

Er zijn enkele redenen om me aan de roman te wagen. Ten eerste ligt mijn ex-baas een beetje aan de basis van deze roman. Zij verloor haar vader, die eigenaar was van de champignonkwekerij tijdens die bewuste Roosburgramp. Ten tweede is Dirk Verhofstadt, broer van ex-premier Guy Verhofstadt, een grote fan van het boek. Beroepsmatig leest die erg veel, dus ’t is iemand die oordeelt met kennis van zaken. Bovendien zat hij onlangs in de schaduwjury van de Gouden Uil. Ten derde is het leven te kort om slechte boeken te lezen, dus laat dit boek een mooi tegenwicht vormen voor een hoop leuteratuur die her en der verschijnt.

UPDATE

Het boek is goed geschreven, het leest vlot en bovendien moet je tijdens het lezen inderdaad denken aan het VTM-programma ‘Mijn restaurant’. Natuurlijk zit het beroep van het hoofdpersonage daar voor veel tussen. Bovendien zou het boek met een aantal kleine aanpassingen tot een uitstekend filmscenario kunnen uitgroeien. Misschien binnenkort maar eens tijd maken voor haar andere romans.

2 Reacties op “‘Mise en place’ (Margot Vanderstraeten)

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Prachtig bek in 1 ruk uitgelezen, een van de toppers van dit jaar, zeker gaan lezen !

  2. Mise en place is zowel inhoudelijk als op vlak van literaire stijl de absolute top. Internationaal nivo. En dat talent komt uit Zonhoven? Om beretrots op te zijn. Manier waarop ze de ramp van de rrosburggroeve tot leven brengt, wekt bewondering, idem het leven in een sterrenkeuken, als je het leest, denk je dat ze in zo’n keuken heeft gewerkt, en de ramp van roosburg heeft bijgewoond, wat niet kan, want toen was ze nog niet geboren,
    een en al lof!

Plaats een reactie