KRC Genk-KAA Gent (Jupiler League)   Leave a comment

krclogobuffalo

Vanavond door een onverwachte meevaller de kans gehad om het duel KRC Genk tegen AA Gent te volgen. Mijn neef (houder van een familie-abonnement in Genk) had gratis kaartjes, dus togen wij richting Cristal Arena voor het duel tussen de respectievelijke nummers vijf en vier uit onze vaderlandse voetbalcompetitie.

Aan de toegangspoorten stond LDD Limburg druk reclame te maken voor de verkiezingen van 7 juni a.s. (toen waren we nog niet op de hoogte van de olijke, nieuwe fratsen van Jean-Marie, het opperhoofd der rechtsliberalen). Maar soit, laat het ons vooral over voetbal hebben. Voor de aardigheid vertellen dat we mooie zitplaatsen hadden in vak C, vlak achter het doel. In de hoek rechts van ons zaten de Buffalosupporters in een soort van verstevigde glazen kooi. De muziek die onze trommelvliezen teisterde kan ik het best omschrijven als ‘platte carnavalsmuziek’. Ik was m.a.w.’very much amused’. NOT! 😀

Bij Genk debuteerde de zestienjarige doelman Thibaut Courtois, omdat Verhulst een schorsingsdag uitzat en Franssen zich blesseerde. Hij zag er behoorlijk zenuwachtig uit, maar kreeg bij elke goede tussenkomst applaus van de tribunes. Wat een contrast met de manier waarop Ronny Gaspercic hier vroeger werd behandeld. De tijden zijn dan toch ten goede veranderd. Na tien minuten komt de thuisploeg eerder toevallig op voorsprong wanneer Joao Carlos tegen de paal kopt en Anele in de herneming binnenkopt. Meteen het sein voor Genk om Gent naar de keel te grijpen. Helaas benutten o.a. Ederson, Toth (op de kruising) en Ogunjimi hun kansen niet. Na iets meer dan een half uur valt het doelpunt aan de overkant. Grondin mag daar ongehinderd binnenkoppen. Courtois moet net voor rust trouwens nog twee schitterende reddingen doen, zodat we gaan rusten met 1-1 op het bord.

Aangename verrassing tijdens de rust dat de muziek een stuk beter is geworden, want ik hoor tot mijn verbazing ‘Golden Skans’ van Klaxons voorbijkomen. Onmiddellijk na rust wordt een overduidelijke trekfout van Wils op Joao Carlos onbestraft gelaten. Dik twintig minuten na rust wordt Töszer geringeloord door Custovic en het staat 1-2. 18 minuten voor tijd infiltreert De Mul via de flank, knappe voorzet tot bij Huysegems die de 2-2 binnentikt. Voor Genk het sein voor een ultiem slotoffensief, maar dat levert hen helaas geen doelpunt meer op. 2-2 is al bij al een terechte uitslag.

Het was al bij al een aangename pot voetbal, met twee teams die aan elkaar gewaagd waren. Ik heb toch weer een aantal opvallende vaststellingen gedaan. De Buffalo’s werden 90 minuten vocaal ondersteund door hun fans, terwijl ik die van Genk enkel heb gehoord na de 1-0 en de 2-2. Verder heb ik me weer geërgerd aan de trage opbouw van achter uit bij Genk en het talmen om eens een deftige aanval in mekaar te steken. Als men geen aanspeelpunt vond ging men weer direct de lange bal hanteren. Terwijl dat dus nooit gevaar opleverde. Als men wel eens tot een aanval volgens het boekje kwam ontstond ineens de 2-2 gelijkmaker. Ik vond dat er weer té weinig ‘bezieling’ in het elftal zat, iets dat blijkbaar besmettelijk is want ook de supporters zaten er een beetje als geslagen honden bij. Het zou natuurlijk ook kunnen dat het Genk dit seizoen ontbreekt aan ‘creatieve voetballers’, die altijd zoeken naar mogelijkheden. Doe daar nog een portie nonchalance en laksheid bij en we weten waarom Genk wellicht ook na dit seizoen naast Europees voetbal zal grijpen. Gelukkig hebben ze de beker nog!

UPDATE

Gisteravond pakte Genk de beker tegen KVM na 0-2 winst. Ogunjimi, ex-Mechelaar stelde met twee doelpunten de bekerwinst veilig. Meteen mag Genk volgend seizoen Europa intrekken. Zo eindigt hun seizoen alsnog op positieve wijze. Desalniettemin dient de club toch lessen te trekken voor de nabije toekomst, want in competitieverband is een achtste plaats behalen niets om trots op te zijn. Genk moet altijd binnen de top 5 spelen in België!

Geplaatst17/04/2009 doorambijans inSport

Getagged met ,

Plaats een reactie